Een veelgestelde vraag op dit moment is “wat is de status van Covid-19 in Zuid-Afrika” of “wanneer mogen we weer naar Zuid-Afrika reizen?”. We proberen hier, op basis van de informatie uit het nieuws, de status weer te geven. Zodra er nieuws is, zal dit artikel worden bijgewerkt. Wil je op de hoogte worden gehouden van de updates. Word dan lid van onze FB groep Slapen in Zuid-Afrika.

Level 2

Zuid-Afrika zit momenteel in level 2 van de lock-down. Deze is ingegaan op 17 augustus. Dit houdt in dat veel van de restricties zijn opgeheven. Wel is het dragen van een masker nog steeds verplicht en mag je ’s nachts tussen 12 en 4 uur niet naar buiten.

Er zijn een aantal adviezen en regels opgesteld voor accommodaties. Zo wordt geadviseerd om niet iedere dag kamers schoon te maken, maar om de andere dag, om kamers bij indien mogelijk een dag of twee tussendoor leeg te laten. Indien dit niet mogelijk is, is er een flinke lijst van zaken die ontsmet moeten worden. De voorkeur is ook om zo veel mogelijk items die niet noodzakelijk zijn uit de kamer te halen (denk hierbij aan extra kussens/decoratie op het bed enz) Uiteraard moet het personeel maskers dragen en continue handen ontsmetten tijdens het schoonmaken. Openbare ruimtes moeten indien mogelijk gesloten blijven. Ontbijt bij voorkeur niet via buffet of anders met de nodige Covid-proof maatregelen.

Er wordt nog steeds geadviseerd om zo veel mogelijk thuis te blijven en vanuit huis te werken indien mogelijk. Winkels en restaurants zijn geopend.  In de winkels moeten handen worden ontsmet voordat je naar binnen gaat.

Alcohol mag weer worden verkocht maar alleen van maandag tot en met vrijdag tot 17:00 uur. Dit is om te voorkomen dat er te veel patienten in de ziekenhuizen terecht komen door alcohol misbruik.  Eigenaren van publieke gebouwen en openbaar vervoer zijn wettelijk verplicht om erop toe te zien dat iedereen in hun gebouw/vervoer een masker draagt (of iets wat mond en neus bedekt). Ze riskeren een flinke boete of zelfs gevangenisstraf indien ze mensen zonder gezichtsbescherming toelaten.

Wanneer kunnen we weer reizen naar Zuid-Afrika?

Op dit moment zijn drie luchthavens open voor internationaal verkeer. Toeristen zijn weer welkom indien ze een negatieve Covid-19 test, van niet ouder dan 72 uur op het moment van vertrek, kunnen overhandigen. Daarnaast moet je de Traceer App installeren op je telefoon. Helaas zijn toeristen uit de zogenaamde ‘high risk countries’ nog niet welkom. De lijst wordt regelmatig bijgewerkt. De zogenaamde ‘zwaluwen’, mensen die langer dan 3 maanden jaarlijks naar Zuid-Afrika komen, worden wel toegelaten indien ze aan kunnen tonen dat ze een verblijfadres hebben en een ticket met een retourdatum van langer dan drie maanden na aankomst. Zodra er wijzigingen zijn, posten wij dit op de Facebook groep.

Aantal cases