Veel mensen denken bij Zuid-Afrika aan een Safari en dat is niet voor niets. Er zijn vele parken waar je wild en zelfs de Big 5 kunt spotten. De bekendste is uiteraard het Kruger Park. Prachtig en zeer groot! Het park bevindt zich in de provincies Mpumalanga en Limpopo en ligt vlakbij de grens van Zimbabwe en Mozambique. Minder bekend zijn Grietjie natuurreservaat en Waterberg, maar deze zijn zeker niet minder mooi!

Hieronder beschrijven we een safari route door Zuid-Afrika met aantal andere parken waar Nederlands/Vlaams sprekende eigenaren een huis/lodge hebben. Het mooie is dat je vanuit al deze accommodaties wild vlak voor je deur kunt bekijken. Je kunt zelf bepalen waar je deze safari route start. Vrijheid blijheid is ons motto. Gaat jouw voorkeur uit naar een georganiseerde reis op wil je liever een reis laten samenstellen? Kijk dan eens bij Orange Africa Travel. Nederlandse gidsen uiteraard 🙂

Marloth Park

Het unieke wild- en vakantiepark Marloth Park ligt op de zuidelijke grens van het Kruger Park, in de provincie Mpumalanga. Marloth Park is enkel door de Crocodile river gescheiden van het wereldberoemde wildpark. Marloth heeft zijn eigen dieren en beschikt over vier van de big five. Er zijn alleen geen olifanten maar je kunt deze aan de overkant van de Krokodillenrivier in het Kruger Park zien.

Marloth Park is een stukje paradijs op aarde, want waar kun je leven tussen de wilde dieren, in een adembenemende omgeving, op slechts een paar honderd meter van het Kruger Park.

Lionspruit is het eigen wildpark van Marloth Park. Het park is ongeveer 1500 hectare groot en je kunt hier een prachtige gamedrive maken om bijvoorbeeld buffels, leeuwen, neushoorns, zebra’s,  kudus, impala’s of giraffes te spotten. Lionspruit heeft een aantal prachtige uitzichtpunten/ waterplaatsen en een plek waar gepicknickt of gebarbecued kan worden. In Lionspruit kan gebruik gemaakt worden van eigen vervoer, maar pas op, want sommige wegen zijn alleen geschikt voor 4×4.

Marloth Park heeft 14 kilometer aan wandel-/ fietspaden langs de Crocodile river, waar de ‘Big Five’ regelmatig gespot wordt. De paden zijn hier over het algemeen goed begaanbaar.
Fietsen kunnen, tegen een zeer schappelijk tarief, in Marloth Park gehuurd worden. Het is echter niet toegestaan om tussen 18.00 en 06.00 uur te wandelen of te fietsen.

Het avontuur kan beginnen bij bijvoorbeeld bushvilla Uchawi wa Afrika, want waar komt een zebra drinken of een Impala eten, terwijl je heerlijk in het zwembad ligt? Wilde dieren, maar in Marloth Park eten ze letterlijk uit je hand.

Vanuit je luxe villa, comfortabel ingericht en van alle gemakken voorzien, geniet van een welverdiende rust en privacy, terwijl de wilde dieren vrij door de ‘tuin’ lopen. Geniet in de ochtend, met een kop koffie in de hand, op het terras van het vogelkoor en hoor de leeuwen ’s avonds brullen, terwijl je geniet van een braai. Slapen met de geluiden van wilde dieren, dat kan bij Uchawi/in Marloth Park. Je bent op safari in eigen tuin! Een onvergetelijke Afrika-ervaring.

Of kijk eens bij Ostrich hide, Vakantiehuis Mhofu of Treetops holiday home. Ook zij bevinden zich allemaal in het Marloth Park.

Grietjie Natuurreservaat

Grietjie Private Nature Reserve ligt 30 km ten zuiden van Phalaborwa, in de provincie Limpopo in het noordelijke deel van het Balule Nature Reserve.

Het reservaat is ongeveer 2 800 ha groot. Met het verwijderen van de grensomheining van het Kruger National Park en de daaropvolgende toestroom van dieren in het wild in het gebied, is Grietjie een van de weinige Big 5-reservaten geworden met volledige eigendomsrechten van 10ha tot 25ha.

Balule Nature Reserve, en dus Grietjie, bevindt zich in het Kruger National Park en het door UNESCO uitgeroepen Kruger to Canyons Biosphere Reserve. Dit biosfeerreservaat is het grootste in zijn soort ter wereld.

Het reservaat omvat een aantal adembenemende landschappen met bergen en rotsachtige ontsluitingen tot vlaktes en rivierstruiken. De gevarieerde habitat ondersteunt een gezonde diversiteit aan dieren in het wild en een indrukwekkende lijst met vogelsoorten van meer dan 280 waargenomen soorten, waaronder de zeldzame Pels Fishing Owl. Big 5 soorten worden regelmatig in het reservaat aangetroffen, maar het is een bijzondere eer om kennis te maken met de geheime levens van de minder bekende soorten.

Casart Game lodge is gelegen in het ongerepte bosgebied van dit adembenemend mooie natuurreservaat. De diverse accommodaties zijn luxe en kijken allemaal uit op de bush. Casart Game lodge beschikt over diverse accommodatie types die allemaal uitkijken op de bush. Er zijn twee rondavels. Deze hebben beide een eigen overdekt terras met bubbelbad (jacuzzi) en ligstoelen.

Ook Lengau Lodge ligt in het Grietjie Park. Ook dit is een kleinschalige safari bush lodge die naast drie 2-persoons kamers een ook een  familie kamer heeft. Hierdoor is het mogelijk om alle gasten persoonlijke aandacht te bieden.

De nabijheid van het Kruger National Park, de Drakensbergen, de Olifantsrivier en de Blyde River Canyon maken Grietjie de perfecte uitvalsbasis voor excursies en dagtochten.

Waterberg

The Waterberg Biosphere is een UNESCO erfgoed en heeft een unieke biodiversiteit en een interessante geschiedenis dat reikt tot het stenen tijdperk.

Het ligt in de provincie Limpopo waar ook Kruger te vinden is maar dan juist aan de andere kant, meer westelijk, en tegen de grens met Botswana. Het is een bergachtig massief dat meer dan 650 duizend hectaren beslaat. Deze bergen zijn ontstaan door  honderden miljoenen jaren effect van de natuur en varieren in hoogte van 600 tot 2000 meter. 

Het gebied is nog niet door het grote publiek ontdekt en dat maakt dit stukje noord Zuid Afrika misschien wel het stukje meest ongerepte bush dat er nog is. Het gebied kenmerkt zich door wildernis zoals we dat niet ergens anders vinden in Zuid Afrika met een enorm lage bevolkings dichtheid. De focus ligt op natuur, van rehabilitatie centers tot culturele activiteiten maar ook grotten met grottekeningen die voor een groot deel nog onondekt zijn. Wildlife in overvloed in een unieke omgeving zoals de naam al aangeeft, heel veel water en bergen kenmerkt het goed. Er is een aantal prachtige “self drive” routes door het gebied uitgezet.

Het gebied leent zich uitstekend voor een actieve vakantie terwijl je tegelijkertijd heerlijk kunt relaxen en verwend word bij de verschillende lodges. Officieel zijn er 447 getelde vogelsoorten aanwezig in The Waterberg, een waar mekka voor de vogelliefhebber en tegelijkertijd een onweerstaanbare eerste ervaring voor diegenen die nog niet meteen interesse hebben voor vogeltjes.

Vaalwater is een klein dorpje in het midden van de Waterberg en is een knooppunt naar vele mooie delen van de Waterberg. Makapan Grotten, Nylsvlei Nature Reserve, Mokolo Dam en Marakele National Park zijn zomaar een paar van de hoogtepunten in dit gebied. Richting het Noorden naar Ellisras/Lephalale, de meeste dorpjes hebben een dubbelen naam in de omgeving, let dus goed op de borden want meestal is er maar een naam benoemd en ook nog eens wisselend 😊 Wandelingen, mountainbike trips en paardrijden zijn slechts een paar van de mogelijkheden om de omgeving to ontdekken op een andere manier dan in de auto. Paardrijden is een aanrader, ook voor de minder ervaren ruiter.

De hele omgeving is heel goed te ontdekken vanuit Ama Amanzi Bush Lodge via (halve) dagtrips bijvoorbeeld of voor de meer avontuurlijke reiziger vanuit Syringa sands

Lees ook de andere routes

Accommodaties op de safari route

No Records Found

Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

Google Map Not Loaded

Sorry, unable to load Google Maps API.