Lonely Planet heeft de Kaapse Wijnlanden (Cape Winelands) onlangs uitgeroepen tot een van de 10 beste reisbestemmingen voor 2020.

Het wordt geprezen om zijn natuurlijke schoonheid en eersteklas wijn. De meeste wijnhuizen hebben fantastische restaurants waar je kunt lunchen of dineren onder het genot van een goed glas wijn en een mooi uitzicht.

In totaal zijn er meer dan 120 wijnboerderijen in de Kaapse wijnlanden. Er zijn verschillende wijnroutes, waarvan Stellenbosch de bekendste is. Onze wijnroute brengt je echter niet alleen naar Stellenbosch maar ook naar de minder bekende wijnstreken in de Witzenberg vallei en in Helderberg. Bepaal zelf waar je start en het aantal dagen dat je ergens wilt blijven. De meeste accommodaties liggen maar een uur tot 1,5 uur rijden bij elkaar vandaan. Meer tijd voor wijn ūüôā

Helderberg

De Helderberg route (ook bekend als Schapenberg route) is minder bekend als wijnroute. Toch bevinden zich hier een aantal zeer gerenommeerde wijnhuizen zoals Vergelegen, Lourensford & Morgenster (zeer bekend om haar olijf olie). Waterkloof bevindt zich op de Klippen van de Schapenberg. De panoramische route naar het restaurant is een ervaring op zich. Vanuit het restaurant heb je een prachtig uitzicht op False Bay. Dit restaurant is al een aantal maal benoemd tot één van de beste in Zuid-Afrika. Lees hier ook een artikel in Kaapstad Magazine over het restaurant.

 

 

Minder bekend maar zeker een bezoek waard is Idiom in Sir Lowry’s Pass. Een prachtig gebouw ontworpen door de architect Thomas Leach in nauwe samenwerking met de Idiom-eigenaar Alberto Bottega en zijn zoon Roberto. Ook hier een fantastisch uitzicht over False Bay.

 

Stellenbosch

Stellenbosch staat niet alleen bekend om zijn wijn, maar ook om de vele oude huizen in Cape Dutch-stijl.

Een aantal bekende merken zoals Tokara, Spier en Kleine Zalze bevinden zich in Stellenbosch. Delairre Graff  is erg chic maar zeker een bezoek waard en Jordan mag ook niet worden overgeslagen. Met kinderen is een bezoek aan Villiera Wines de moeite waard, je kunt hier namelijk ook een kleine gamedrive maken.

Stellenbosch is zowel vanuit MaÎté Iphupho als vanuit TheLAB in Franschoek goed te bereiken.

Franschoek

Franschhoek is een van de oudste plaatsen in Zuid-Afrika en heette oorspronkelijk Elephant Corner omdat hier veel olifanten werden gevonden. Tegenwoordig staat Franschhoek bekend om zijn prachtige omgeving en gerenommeerde wijnboerderijen zoals La Motte  en Boschendal. Bij de laatste kun je ook een picknick boeken.  Laat je rijden, en bezoek de wijnhuizen van Franschhoek met de populaire winetram. Behalve de fantastische wijnen staat Franschhoek ook bekend om de hoge kwaliteit Champagne, in Zuid-Afrika noemen ze dat Methode Cap Classique (MCC). Er is zelfs een speciale route voor uitgestippeld, kijk hier voor meer informatie. Maar ook voor liefhebbers van de haute cuisine, architectuur, kunst en sport, heeft het knusse Franschhoek veel te bieden, voor een goed overzicht van de evenementen en mogelijkheden kijk je op de goed georganiseerde site van de Franschhoek Wine Valley. Vergeet niet te reserveren waar nodig!

Robertson

Een echte aanrader voor de wijn en natuur liefhebbers is de Robertson vallei. Een beetje van het gebaande pad, waar je veel lokale Zuid-Afrikanen zult vinden, die jouw lokale ervaring met het land, bijzonder kan maken. De wijnen uit die regio kunnen zich kwalitatief uitstekend meten met de traditioneel bekendere Stellenbosch en Franschhoek wijnen. Ontdek dit veelzijdige gebied, Langeberg genaamd, en sluit je aan bij aantal gerenommeerde wijn en reis kenners zoals Jared Ruttenberg.

Vanuit het pittoreske theLAB Robertson kun je opstappen voor diverse wijn huis bezichtingen met de wine valley safari. Maar Roberston staat ook bekend om de sportieve mogelijkheden, prachtige wandel routes, uitgebreide mountain bike paden, en voor de waaghalzen, je kunt er ook sky diven. Ook de golf baan staat bekend als een prachtige baan. Of geniet van de natuur en neem bij Viljoensdrift een boot tochtje op de Breede Rivier. Doen!

Witzenberg vallei

Op een kleine 1,5 uur rijden van Kaapstad ligt de prachtige Witzenberg Vallei. De vallei is ook genoemd “Valley of Abundance”. De vallei staat bekend om zijn vruchten, olijven, wijnen en historie.¬†In de vallei ligt de Tulbagh Wijnroute en de start van de Breeerivier Wijnroute. Hier bevinden zich vele wijnhuizen met hun charmes en award winning wines zoals bijvoorbeeld:

Een grote variatie aan activiteiten is er te ondernemen in het gebied zoals wandelen, cultuur, avontuur, paardrijden, tractor ride en veel meer. Tulbagh kent daarnaast een zeer rijke historie en de Kerkstraat kent zelfs 33 monumentale panden op een rij. De seizoenen zijn zeer varierend en alle de moeite waard om de vallei te bezoeken. Waarbij Februari onze hete zomermaand is.

Tulbagh is centraal gelegen en in een cirkel van 1,5 uur rijden kun je de Cederbergen, de Karoo, de Westkust en de Kaapse Wijnlanden ontdekken. Kortom een absolute aanrader om in de reisroute te hebben en de Valley of Abundance te ontdekken! Tot ziens bij African Tulip Guesthouse in Tulbagh!

Constantia

‘Last’ maar zeker niet ‘least’ is Constantia. Een verblijf bij Tet’s Place of MooiBaaiis ideaal om de top bestemming Houtbaai te bezoeken. Pak de Hop On Hop Off bus die je langs alle highlights van Cape Town voert, inclusief Groot Constantia, het oudste wijn huis van Contantia met een prachtig uitzicht over False Bay.

Lees ook de andere routes

Accommodaties op de wijnroute

No Records Found

Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

Google Map Not Loaded

Sorry, unable to load Google Maps API.