Een veelgestelde vraag is “hoe is het klimaat” of “wanneer is de beste reistijd?”. Zuid-Afrika is 30x groter dan Nederland, dus je kunt je voorstellen dat het klimaat niet overal hetzelfde is. We hebben van woestijn tot zee klimaat. Maar niet alleen dat, wat een prettig klimaat is, is heel persoonlijk. Wat de één te warm vindt, vindt de ander heerlijk. Wij Nederlanders vinden regen meestal niet fijn (dat hebben/hadden we genoeg in Nederland) maar hier in Zuid-Afrika vinden de meeste mensen het geweldig als het regent. We kunnen hier natuurlijk een tabel met gemiddelde temperaturen plaatsen, maar hoe leuk is het om van alle Nederlanders die hier wonen zelf te horen, hoe zij het klimaat ervaren. Lees hier onder hun verhalen.

Carola uit Gordon’s Bay – West-Kaap

Waar ik woon (40km bij Kaapstad vandaan) in de “Helderberg vallei” hebben we echt vier seizoenen die precies tegenovergesteld zijn aan de Nederlandse seizoenen. In de zomermaanden (dec-mrt) ligt de temperatuur tussen de 25 en 30 graden. Waarbij het in februari het warmst is en de temperatuur eerder rond of boven de 30 is dan er onder. In de wintermaanden (juni-aug) is het een stuk frisser en zijn vooral de nachten en avonden fris. De temperatuur ligt gemiddeld zo rond de 16 graden maar ‘s nachts kan het wel dalen tot enkele graden boven nul. Op de bergen kan zelfs een klein beetje sneeuw liggen. Het kan flink regenen maar wij zeggen altijd ‘berg je korte broek niet te ver op’ want het wordt net zo makkelijk 23 graden op een zonnige dag. De zon heeft hier erg veel kracht. Het voorjaar (sep-nov) kan wisselvallig zijn. In september en oktober valt er regelmatig nog wat regen en kan de temperatuur erg wisselen. De natuur is dan echter wel op zijn mooist. Veel bloemen en alles is nog prachtig groen. Eind maart tot eind mei wordt hier ‘golden season’ genoemd. De temperatuur is heerlijk, de wind (die langs de west kust nog al eens flink kan blazen in de zomer) is meestal gaan liggen en de zonsondergangen zijn op zijn mooist. Het weer blijft echter moeilijk te voorspellen hier. Ze zeggen niet voor niets “Kaapstad, 4 seizoenen op één dag” Dit wordt veroorzaakt door twee verschillende oceanen (een warme en een koude) en de bergen. Aan de andere kant van de berg waar wij wonen kan het soms zo maar 7 graden kouder zijn. De regen blijft heel vaak aan de andere kant ‘hangen’. Als wij genieten van heerlijk zonnig weer, kan het in Kaapstad of Grabouw zo maar bewolkt zijn of zelfs regenen.

Elise uit Tulbagh – West-Kaap

Waar ik woon (100km noord-oost van Kaapstad) in de Witzenberg Vallei, omringd door bergen heerst een gematigd savanne klimaat. Warme droge zomerdagen en frisse tot koude ochtenden in de winter waarbij de dagen nog vaak tussen de 20 & 25 graden zijn. Tulbagh en omgeving kennen een lage luchtvochtigheid waardoor het alle seizoenen aangenaam verblijven is. Februari is de warmste maand en beleven we hoge dertigers aan temperaturen. Vanaf mei t/m augustus is het regenseizoen en op de hoger gelegen bergen hebben wij dan ook met regelmaat sneeuw op de toppen. Het gebied krijgt tussen de 600 en 1000 mm regen per jaar.

Issabella uit Limpopo

Waar ik woon (250km boven Johannesburg) in het “Waterberg Biosphere” is het het hele jaar door goed weer. In de wintermaanden (juni-aug) is het snachts kouder (5-15 graden) maar is het gemakkelijk 25 graden overdag. Velen zwemmen dus in ons zwembad, ook in de winter ? Het regent nauwelijks dan. Lokaal zeggen we eigenlijk dat we twee maanden winter hebben en 10 zomer. Het regen seizoen valt samen met de zomer (nov-feb) maar dat zijn meer buien dan wekenlange stort regens. In onze regio is de begroeiing, zoals in de Nederlandse herfst/winter, dus kale bomen en bruin, kort gras, dat maakt dat de dieren beter te zien zijn. Een ander belangrijk onderdeel is de droogte, in de winter zoeken de meeste dieren water bij de drinkplaatsen (dan kun je de dieren goed zien daar)